Kojoj se meditaciji posvetiti?

Reč “meditacija” danas je svuda oko nas i njeno značenje postaje sve neodređenije. Sa druge strane, bombaruju nas pozivima na različite kurseve meditacije, uz obećanja koja u najmanju ruku zvuče suviše dobro da bi bila istinita. Zato nije loše imati određene kriterijume za odabir sigurnog i efikasnog metoda meditacije:

1. Učitelj ili instruktor je sam mirna i prijateljski nastrojena osoba. On sam je živi primer toga što govori, odnosno efekata meditacije koju podučava.

2. Učitelj ne tvrdi da poseduje nekakve specijalne, natprirodne moći, niti da će vam on promeniti život. Vaš sopstveni rad jedino može da vas promeni, nadajmo se nabolje.

3. Učitelj na vaša pitanja vezana za meditaciju odgovara strpljivo i na jasan način, kroz primere i objašnjenja releveantne za postavljeno pitanje. Ne odgovara raznim “zen paradoksima”, tj. doskočicama ili “dubokoumnim” frazama u kojima su reči “mistika” i “energija” nezaobilazne u svakoj drugoj rečenici. Takođe, ne ismeva vas ili potcenjuje zbog toga što ste pitali.

4. Osećate se bolje nego ranije, zahvaljujući meditaciji koju radite, što znači da se češće osmehujete nego što se mrštite, da razmišljate jasnije i jasnije vidite situacije u kojima se nalazite, kao i odluke koje u njima treba da donesete.

Meditacija nema veze sa harizmatičnim učiteljima ili moćnim guruima. Ona ima veze sa tim da provedete određeno vreme u tišini, sami sa sobom, izgrađujući tako mir sa samim sobom. Kako se taj mir razvija, sve više ostavljate za sobom neveselu prošlost i sve više ste u sadašnjem trenutku, radosni zbog stvari i ljudi koje susrećete i zbog onoga što činite.

Pre svega, jedna od najvažnijih koristi od meditacije je što vas čini emocionalno nezavisnim. Vaša sreća ne zavisi od bilo kakve posebne osobe, stvari ili situacije. Srećni ste jednostavno zato što ste odlučili da budete srećni i tako se ponašate. Na taj način ste u pravoj poziciji da živite punoću života, da podarite radost sebi, ali isto tako i drugima.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s