Era tržišnog trijumfalizma

Ako se neko pita ima li smisla religija (ili bolje zvuči: moral) u XXI veku, kakva je njena uloga i treba li uopšte nama ovako racionalnima i naučno opredeljenima jedna takva prevaziđena stvar. Nije li ona ipak nešto samo za zaluđenike, fikcija, fatamorgana, danguba za ljude realne i sa svakodnevnim obavezama? Mogu reći da se, po ko zna koji put, pokazuje da se mi, kao individualna bića i kao vrsta, vrlo lako izgubimo. Da iako smo ubeđeni da na svakoj raskrsnici na koju naiđemo napravimo pravi, logičan izbor, izbor koji je u našem najboljem interesu, nekako uvek, malo pomalo, stignemo na pogrešno mesto. Neophodan nam je kompas, moralni kompas, za kakav god da se odlučimo. Sticajem ko zna kakvih okolnosti, ja sam se odlučio za budizam. A vi ćete morati da u radnji odaberete svoj kompas. Ali koji god da odaberete, nadam se da vas neće odvesti do načina razmišljanja koji analizira knjiga koju ovih dana počeh da čitam:

“Postoje stvari koje novac ne može da kupi, ali ih je sve manje. Danas je skoro sve na prodaju. Evo nekoliko primera:

 • Zatvorska ćelija sa pet zvezdica: 82 $ na noć. U Santa Ani, Kalifornija, i nekim drugim gradovima Amerike nenasilni prestupnici mogu sebi platiti bolji smeštaj – čistu, mirnu zatvorsku ćeliju, podalje od oni prenatrpanih za zatvorenike koji taj novac nemaju.
 • Pristup posebnoj traci na putu: 8 $ u vreme „špica“. Mineapolis i drugi gradovi pokušavaju da olakšaju gužvu u saobraćaju tako što će vozačima omogućiti da brže voze posebnom trakom za koju su platili. Visina naknade zavisi od stepena zagušenja puta.
 • Usluga Indijke, surogat majke, da vam rodi dete: 6.250 $. Parovi sa Zapada koji su u potrazi za surogat majkama sve više „autsorsuju“ indijske žene, gd eje ta praksa legalizovana, a cena je manje od jedne trećine cene koju bi platili za isti „posao“ u Americi.
 • Pravo da se nastanite u SAD: 500.000 $. Stranci koji investiraju 500.000 $ i otvore najmanje deset radnih mesta u oblasti sa visokom stopom nezaposlenosti, stiču pravo na zelenu kartu i trajni boravak.
 • Pravo da ubijete crnog nosoroga, koji je inače ugrožena vrsta: 150.000 $. Južna Afrika dopušta farmerima da lovcima prodaju dozvolu za ubijanje ove životinje u ograničenom broju. To se smatra podsticajem istim tim rančerima da počnu da gaje ovu i druge ugrožene vrste.
 • Broj mobilnog vašeg doktora: 1.500 $ i više na godinu dana. Sve veći broj „ličnih“ lekara nudi svoj broj mobilnog i zakazivanje istog dana za pacijente koji su spremni da plate godišnju cenu od 1.500 do 25.000 $.
 • Pravo da emitujete metričku tonu ugljenika u atmosferu: 13 €. Evropska unija formirala je tržište pravima na emitovanje ugljen-dioksida i drugih gasova, a koje omogućuje kompanijama d akupuju i prodaju svoje pravo na zagađenje životne sredine.
 • Prijem vašeg deteta na prestižni univerzitet: ? $. Iako cena nije ozvaničena, predstavnici više vrhunskih univerziteta u SAD potvrdili su da primaju i manje nadarene kandidate, čiji roditelji su bogati i daju pozamašnu donaciju univerzitetu.

Ne može svako sebi priuštiti ove stvari. Ali danas je sve više i više novih načina zarađivanja. Ako vam je neophodan dodatni prihod, evo nekih novih mogućnosti:

 • Iznajmi prostor na svom čelu (ili negde drugde na telu) za reklamu: 777 $. Kompanija Air New Zealand je unajmila trideset ljudi da obriju glavu i nose privremene tetovaže sa sloganom: „Treba vam promena? Pojurite glavačke na Novi Zeland“.
 • Prijavi se kao zamorče za testiranje novih lekova u farmaceutskoj kompaniji: 7.500 $. Naknada može biti viša ili niža, u zavisnosti od invazivnosti metode koja se koristi za testiranje uticaja leka i mogućih efekata.
 • Bori se u Somaliji ili Avganistanu za privatnu vojnu kompaniju: od 250 $ mesečno do $1.000 na dan. Plata zavisi od kvalifikacija, iskustva i nacionalnosti.
 • Stoj u redu preko noći na Kapitol Hilu, kako bi rezervisao mesto lobistima koji žele da prisustvuju saslušanju u Kongresu: 15-20 $ na sat. Lobisti plaćaju kompaniji, koja onda unajmi beskućnike ili druge da stoje u redu.
 • Ako si srednjoškolac u nekoj od škola u Dalasu koja nema dobar prosečan uspeh učenika, pročitaj jednu knjigu: 2 $. Da bi podstakle čitanje, škole plaćaju deci svaku knjigu koju pročitaju.
 • Ako imaš višak kilograma, izgubi 7 kila za mesec dana: 378 $. Kompanije koje izdaju zdravstvene polise osiguranja nude finansijski podsticaj za mrđavljenje i druge vrste zdravog načina življenja.
 • Kupi polisu osiguranja nekoga ko je star ili bolestan, plaćaj godišnju nadoknadu dok je ta osoba živa i onda dobiješ nadoknadu kada ta osoba umre. Potencijalno milione, u zavisnosti od vrste polise. Ova vrsta klađenja na život nepoznatih osoba postala je industrija koja godišnje obrne 30 milijardi dolara. Što pre stranac umre, investitor je u većem dobitku.

Živimo u vremenu kada skoro sve može da se kupi i proda. Tokom protekle tri decenije, tržišta – i tržišne vrednosti – počela su da upravljaju našim životima u meri u kojoj to nije bilo nikada. U ovakvo stanje nismo stigli svojim slobodnim izborom. Čini se kao da nas je sve to zadesilo.

Hladni rat je završen, tako da su tržište i tržišni način razmišljanja bili bez premca, što je i razumljivo. Nijedan drugi mehanizam organizovanja proizvodnje i distribucije robe nije se pokazao tako uspešnim u stvaranju bogatstva i prosperiteta. Pa ipak, čak i ako sve veći broj zemalja prihvata tržišne mehanizme u upravljanju svojim ekonomijama, događa se još nešto. Tržišne vrednosti počinju da igraju sve veću ulogu u našem društvenom životu. Ekonomija je postala sve. Danas se logika kupovine i prodaje ne primenjuje samo na materijalnu robu, već sve više upravlja čitavim životom. I možda je trenutak da se zapitamo, želimo li mi uopšte da živimo na takav način.”

(Michael Sandel: What Money Can’t Buy: The Moral Limits of Markets)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s