Pitanje o odlasku u beskućnike

(Iz knjige Pitanja kralja Milinde, poglavlje 2.5)

Onda Nāgasena otide do mesta na kojem je živeo kralj Milinda i sede na unapred pripremljeno mesto. A kralj je svojim rukama poslužio i različitim vrstama jela ugostio i nahranio Nāgasenu i monašku zajednicu. Onda svakom od monaha darova dva ogrtača, a poštovanom Nāgaseni tri, pa reče:

„Poštovani Nāgaseno, ostani ovde sa deset monaha.”

„Veliki kralju, svi mi želimo ono što je korisno. Neka to korisno bude predmet našeg razgovora.“

Na to kralj reče: „Dakle, radi kakve koristi, poštovani Nāgasena, si ti otišao u beskućnike? Šta je to što je najviši cilj za tebe?“

I kada je kralj Milinda video da je poštovani Nāgasena završio obrok i izvadio ruke iz činije, odabra on jedno niže mesto i sede sa strane. Dok je tako sedeo, reče Nāgaseni: „Gospodine, o čemu ćemo razgovarati?“

A mudri monah reče: „To da sadašnja patnja nestane, a da se nova ne pojavi, to je korist od odlaska u beskućnike. Krajnje oslobođenje od patnje, bez ostatka, jeste moj najviši cilj.

“Ali, poštovani, da li svako postaje beskućnik radi takve koristi?“

„Ne, veliki kralju. Jedni imaju u vidu tu koristi, druge su proganjali kraljevi ili razbojnici, treći zbog dugova, a neki jednostavno zato da bi sebi obezbedili od čega da žive. No, oni koji to čine na pravi način, čine to isključivo radi takve koristi.

„A ti si isto tako učinio?“

“Ja sam bio sasvim mlad kada sam postao beskućnik. Nisam znao da beskućništvo donosi takvu korist, već sam razmišljao: ‘Ti askete, sledbenici Sakyanina, imaju mnogo znanja i oni će me podučiti‘. I tek kada su me oni podučili, tek tada sam znao: ‘Radi takve koristi neko postaje beskućnik‘.

“Mudro zboriš, Nāgaseno.“

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s