Šansa kakva se pruža jednom u životu

Pozdrav svima. Nadam se da ste dobro, kako fizički, tako i mentalno, u ova ne baš jednostavna vremena. Vremena koja su došla tako iznenada i iz korena promenila čitav naš način življenja. Barem spolja. Iznutra smo uglavnom oni isti, pomalo više zbunjeni, još malo više uplašeni i zabrinuti, ali isto tako željni da nekako sve na kraju bude dobro. A da bi bilo, kao što dobro znamo, želja nije dovoljna. Jer to, između ostalog, zavisi i od toga šta iz dana u dan radimo. Upravo sada. Da li smo zalepljeni za TV i društvene mreže i ophrvani lošim vestima ili smo uspeli da se koliko-toliko odvojimo i sagledamo situaciju u kojoj smo drugačijim očima. I tada će nam možda sinuti kakva nam se šansa ukazala, sa svim tim ogromnim, poklonjenim slobodnim vremenom, koje ne treba da nas truje, ubija, već da nas leči. Kakav divan, neočekivan poklon! Samo od nas zavisi hoćemo li ga iskoristiti za novi početak, za polazak na put negovanja vrlina i postupaka, negovanja mudrosti.

Za odlaganje tog puta smo do sada imali zauzetost kao valjan izgovor. A kakav je izgovor naš um sada smislio? Ne verujte mu, već zgrabite priliku i krenite da se ustaljujete u praktikovanju meditacije koliko god ona u početku bila duga/kratka. 15 minuta? Odličan početak! Nastavite bez mnogo obaziranja na uvek nezadovoljnog unutrašnjeg komentatora. Nasmešite mu se i sedite. Dopustite mu da i on sedne pored vas. Saosećajte sa njim i prigrlite ga. Sedeći tako zagrljeni u tišini, razvijajte tu blagodet koju zovemo – saosećanje. Za sebe i za sve znane i neznane ljude na ovom svetu koji su u istoj situaciji kao i vi. Umesto da očajavate, podržite ih svojom ljubavlju i tako stvorite sebi novu snagu. Podržite sebe, svojim mirom i ljubavlju. I radujte se, jer ste sada na putu kojem ravnoga nema. Na putu ka samome sebi.

Ako vam treba pomoć/savet u vezi sa praksom, biće mi drago da i učinim ono što sam malopre napisao i savetovao. Pišite mi na budizam@yahoo.com i potrudiću se da vas podržim koliko je u mojoj moći. 🙏❤️

One thought on “Šansa kakva se pruža jednom u životu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s