Svet mi dolazi u susret

Bilo šta da radim, svet mi dolazi u susret. Dolazi da se nađe licem u lice sa mnom. Ako sam jako zauzet na tom svetom mestu između dva uveta, tada zasigurno ne opažam kako mi prilazi. Ne znam čak ni pravac kojim napreduje. Dolazi li spolja? Ili iznutra? A ako ga i uočim, tada me nervira. Isprečio mi se na putu, jer ja, naravno, imam svoje, važne planove.

Kako bih se susreo sa svetom, vraćam se sedećoj meditaciji, zato što je ona temelj. Kada mirno sedim, lakše uočavam šta se to događa u mom životu, lakše stižem do iskrenosti prema samome sebi. Zauzimam određeni položaj, koji je sada okvir u kojem gradim poverenje da šta god da se pojavi, sposoban sam da budem sa tim. Znam da će sve sa čime postanem jedno, istoga trenutka početi da se menja. Ovo je mnogo dublja ideja od one koju su mnogi od nas bez mnogo razmišljanja usvojili: meditacija je jednostavno proces u kojem postajem posmatrač, svedok.

Razume se, potrebno je nešto hrabrosti da se zaista zagledam u to što mi prilazi, da postanem istinski blizak sa svojim iskustvom. Postoji termin u psihoanalizi – zatvaranje. Zatvaranje se događa u situaciji kada nešto počne da izranja iz podsvesnog i mi ga suviše brzo blokiramo. Mislim da nam je svima to dobro poznato iz situacija kada naš partner ili prijatelj počne da priča o nečemu što je za nas zaista teška tema. Reči izlaze iz njegovih/njenih usta… ali ja ih čak ni ne slušam. Isključio sam se. Zatvorio kao kornjača. Ili pokušavam da promenim temu. Ili u glavi već smišljam najbolji mogući odgovor. Ili… Sve te stvari ne radim slučajno, već zato što mi u susret dolazi nešto snažno ili bolno ili rizično. I suviše je teško ostati sa strepnjom koja raste.

Naravno, mogu se lako povinovati tom impulsu da se zatvorim, da se isključim. Ali podjednako realna mogućnost, koju vredi istražiti, jeste da budem zainteresovan za to što jeste teško ili nepoznato. Naravno, za to je potrebna hrabrost. Ali kada je jadnom sakupimo, ona će ostati sa nama. I rasti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s