Izranjanje svetog iz svakodnevnog

Često uopšte toga nismo svesni, ali mi imamo mnogo skrivenih talenata i nikada neupotrebljenih veština. Njihovo otkrivanje može biti uzbudljivo, ukoliko iskoračimo iz predubeđenja o banalnosti. Tako sam ja, sa mnogo uzbuđenja, danas otkrio svoju veštinu pravljenja štrudle s makom. Do sada sam ih mnogo pojeo, ali ovo je prva koju sam napravio! Uzbuđenje sam pripisao saznanju da je taj duboki disbalans danas počeo da se smanjuje. Naravno, uz strpljivu i mudru učiteljicu kakvu sam imao, jedno takvo iskustvo ne mora uopšte da bude frustrirajuće, kakvo je inače svako porađanje svakog novog znanja: pokušaji i pogreške, stranputice, neostvareni planovi, očekivanja i razočarenja. Tako, potroših nešto svoje dobre kamme. Ali sam uveren da će trud pravljenja štrudle ne samo za mene, već i za druge, stvoriti novu. Sve u svemu, avantura može da počne.

Moja žena, kao nosilac crnog pojasa u kuvanju, uglavnom spravlja jela odokativno. U zavisnosti od toga šta se nađe u ostavi i frižideru, stvara svoju kreaciju, a vođena nepogrešivom intuicijom koje namirnice idu jedna uz drugu. Ti eksperimenti su vrlo često vrhunski obroci, a retko promašaji (kao onaj nedavni sa keljom pupčarem, koji moj digestivni trakt odbija da uzme u obzir kao jestivu namirnicu). Zato sam se iznenadio kad je izvadila svoj, rukom pisani kuvar i otvorila na stranici na kojoj piše „Požunske kifle“. Na moj upitan pogled, odgovara: „To je najbolje testo za štrudlu!“

I tako se prepustih čarima mlevenja maka, lupanja belanaca i žumanaca (odvojeno!), rendanja kore od limuna, koja onda ide malo u testo, malo u fil. Naravno, štrudla bez kvasca je egzistencijalni apsurd, kao i meditacija bez svesnosti, pa sam u šolju istresao kesicu suvog kvasca, sunuo u nju malo šećera i brašna i sve prelio toplim mlekom. Onda tu blagoslovenu mešavinu stavio na kraj šporeta da nadođe. I nadošla je, naravno, jer su energije kvasca moćne poput energije dobrih dela. Ništa ih ne može zaustaviti da donesu svoj plod. Dok kvasac radi, to je dobrodošla pauza da se opere posuđe, koje je do sada već skoro napunilo sudoperu. Ima vremena i da se u tepsiju stavi papir za pečenje, kako se štrudla ne bi lepila poput crnih misli uz neuvežban um.

A onda dolazi glavni deo: mešenje testa, deljenje na tri jufke (sveti broj tri je, gle čuda, i u kuhinji neprikosnoven!) i onda pažljivo razvlačenje oklagijom jedne po jedne. Stavljanje fila od maka i u rumu namočenog suvog grožđa na razvučeno testo zahteva laku ruku, kako se ono ne bi pokidalo. (Moja uspešnost: 2:1. Nije tako loše za početnika u inicijaciji.) Ostaje da testo umotam u rolnu i poređam u tepsiju. Šlag na tortu, to jest žumanca kojima se premaže svaka štrudla, dolaze na kraju. (Ko voli, evo ja recimo, može posuti i malo šećera odgore da se gricka.) Sada se sveto štrudla-trojstvo blista na tepsiji, a nesuđenom kuvaru… šta drugo nego puno srce od mističnog iskustva pravljenja štrudle sa svetom biljkom zvanom mak.

Kulinarsko povlačenje, da ne kažem bdenje, približava se kraju, zajedno sa stavljanjem tepsije u rernu. Poslednji korak u procesu transformacije, prava magija, ono na šta je pretpostavljam Maslow mislio kada je govori o „peak experience“, može da počne. I sâm sam makar malo bio transformisan ovim što sam radio. Svako iskustvo nas menja, kroz trenutke u kojima nam se dublja povezanost stvari otkriva sama od sebe i mi smo toga svesni. Ali to je jedno toliko lično iskustvo da ga je nemoguće na adekvatan način saopštiti drugome, do samo u obrisima. Ali bez brige, svako od nas prepoznaće ga kada se sa njim susretne. Na kraju ostaje mesta još samo za radost zahvalnosti. Osokoljen pomislim: „Pa i nije bilo tako teško“. A sledeći put će biti još lakše. Eh, da još možete da osetite taj zanosni miris što se širi po kući dok ovo kucam… Ajde, pa prijatno! Baš lepo obeležih tačno dve nedelje kako se Odisej izdaleka vratio kući.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s