SOS

S vremena na vreme mi se jave ljudi koji liče na davljenika na sred okeana. „Pomoć! Moramo se videti. Moram brzo da naučim meditaciju! U sred sam razvoda.“ U takvim situacijama ne mogu a da sa tugom ne pomislim kako je, kada je naš brod na pučini potonuo do pola, malo kasno da tek tada počnemo da učimo da plivamo. Bilo bi nam mnogo lakše da smo krenuli makar malo ranije. A možda se, ko zna, ne bi ni našli u situaciji u kojoj smo. Ili ako bismo se i našli, sigurno na nju ne bismo gledali očima davljenika kao sada.

Pri tome mi se takođe čini izvesnim da sve što davljenik želi jeste da ga neko izvuče na suvo i kada se jednom tamo nađe, učenje plivanja postaće mu ponovo poslednja briga. I to je opet potpuno pogrešan stav, jer sve što želimo je poslovična riba, a ne da naučimo da pecamo. Tako gledamo i na meditaciju, kao na alatku koja će nas ponovo učiniti srećnim, ali srećnim po našim starim kriterijumima, starim navikama. Opet greška! Biramo ponovo tek privid mira, umesto onog istinskog, koji upravo podrazumeva da menjamo te svoje kriterijume i navike. Zar je onda čudno što i ako krenemo da meditiramo, to je kratkog daha, jer pogrešan alat koristimo za pogrešnu svrhu. Jedina svrha za koju budističku meditaciju vredi upotrebiti jeste posmatranje, upoznavanje i preoblikovanje uma. Ni manje ni više od toga. Ali davljenik ne želi da se menja on, već da se promeni voda, da postane čvršća, kako bi po njoj mogao da prešparta do obale. I zato, kad se neko javi glasom očajnika, ja ga čujem kako kaže: „Nauči me da hodam po vodi!“

Nažalost, niti sam Hrist, niti verujem da hodanje po vodi jeste ono što nam zaista treba. To ne znači da u takvim situacijama ne želim da pomognem i tražim nekakvo opravdanje, već samo to da stvari treba gledati jasnim očima. A kod davljenika, više nego kod bilo koga, to je ono najteže. I tu je kvaka. Najteži test na samom početku. Baš kao u svakoj priči o heroju, koja je priča o svakom od nas i našim naporima da stignemo do unutrašnjeg mira, nije heroju najteže da napusti sigurnost doma i otisne se u pustolovinu, već upravo to da i pre toga, na samom početku, dobro razume šta je zapravo ta bajkovita blagodat za kojom traga i koja ga poziva na tu zavodljivu avanturu.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s