Sveta materijalnost

Ovih dana živim u našem manastiru. Ponovo smo ga otvorili za posete i pošto imamo goste koji ostaju po nekoliko dana, odlučio sam da budem sa njima, kako bih im pomogao da se snađu. Jer za svakoga u Srbiji živeti u manastiru, pogotovo budističkom, jedno je sasvim novo i neobično iskustvo, pa je dobro da se nađe neko ko može da pomogne, objasni i ohrabri. Za mene lično, svaki boravak u manastiru je posebno, nadahnjujuće iskustvo, makoliko uslovi bili lošiji nego kod kuće, a hrana skromna, makoliko ustajanje u pet ujutro bilo teško, a manjak spoljašnjih podražaja prizivao dosadu. Ono što me u svemu tome najviše ushićuje jeste pomisao da sve što vidim oko sebe jeste materijalna manifestacija ljudske dobrote i spremnosti na odricanje, želje da se drugome, nepoznatome otvori put za samotransformaciju. Zato, često razmišljam dok idem imanjem, zemlja po kojoj hodam, kuća pod čijim krovom spavam, šolja iz koje pijem, hrana koju jedem, sve je to dato na dar, bez uslovljavanja i grča pohlepe, već sa radošću. Rečju, sve na čemu se zaustavi moj pogled, sve što dodirnem, jeste sveto.

Življenje na tako svetom mestu jeste pre svega privilegija i ja sam na njoj zaista zahvalan. Ali, da bi ta svetost i privilegija ostali, moramo se što češće podsetiti da smo svi ovde, ko duže, ko kraće, dobrovoljno stupili u zajednicu prosjaka, koji ništa ne uzimaju zdravo za gotovo i umesto očekivanja neguju istinsku zahvalnost. Ta zahvalnost se ogleda u zadovoljenosti onim što imamo i pažnji sa kojom sve to upotrebljavamo. Dok radim u bašti ili novu drvenu konstrukciju premazujem zaštitnim lakom, svaku alatku koju uzmem u ruke, uzimam sa svešću da je to jedna sveta stvar. Da li je koristim na pravi način, tako da je ne oštetim? Da li sam je posle korišćenja vratio na njeno mesto, kako bi je sutra neko drugi mogao lakše pronaći? Svaka od tih stvari ima materijalnu vrednost, ali, upravo zato što je dar, još više duhovnu. Na njenom početku nalazi se ljubav odricanja, na ovom kraju ljubav zahvalnosti. Upravo svesnošću omogućen spoj te dve ljubavi čini je dragocenom.

Još jedan aspekt življenja u svesnosti na jednom takvom mestu tiče se poštovanja i saosećanja za ostale članove zajednice. Osnovna stvar u tom pogledu jeste da se potrudimo kako niko drugi ne bi morao da kupi zaostale predmete ili čisti za nama. Posle jela, ne odlažem prljavo posuđe u sudoperu, nadajući se da će na neki magičan način ono sutra biti oprano i spremno u ormaru da ga ponovo koristim. Ne, za to je ipak potrebno jedno ljudsko biće od kosti i mesa. I malo svesnosti. To je moj način da pokažem poštovanje prema ljudima oko sebe. Ako želimo dalje da vežbamo u tom pravcu, uradimo stvari koje nisu deo naše neposredne odgovornosti. Ako vidim da nešto nije na svom mestu, da negde treba počistiti, da cveće umire na ovoj žegi, ne prođem misleći uzvišene misli o saosećanju, već uhvatim metlu saosećanja sa obe ruke i pometem to lišće što se nakupilo na stazi. Ili napunim kofu vodom saosećanja i zalijem gde treba. Tako se magija nastavlja.

Moj boravak u manastiru je privremen, ali to što vežbam u njemu krenuće sa mnom i kada ga napustim. I to je sreća. Jer i u manastiru i izvan njega se nužno oslanjamo na različite materijalne stvari. Ali sam odavno uvideo da je upravo briga o tim stvarima jedan od oblika svesnosti, pažnje usmerene na ono što činim i što treba da učinim u sadašnjem trenutku. Manastir je dobar poligon da zasejemo to seme u sebi, ali će kada jednom proklija, ono sasvim dobro napredovati i u svim drugim situacijama u kojima se nađemo i setimo se da negujemo povoljne kvalitete svoga uma. Na taj način svet materijalnog dolazi u vezu i sklad sa svetom naših ideja, stvarajući jednu celinu koju zovemo život u vrlini. Bivajući sve vreme u dodiru sa svetim, upravo njega učinili smo jednim mnogo harmoničnijim i prijatnijim mestom, mestom svete materijalnosti.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s