Letnji kursevi meditacije

Theravada budistička zajednica u Srbiji i ove godine organizuje višednevne kurseve budističke vipassana meditacije za grupe do 15 polaznika, pod vođstvom budističkih monaha/monahinja sa dugogodišnjim iskustvom. Tako 1-8. jula meditacijsko povlačenje vodi poštovana monahinja Sakjadita. Drugo je 20-27. avgusta i vodi ga poštovani Panjavamsa iz Oxford Buddha Vihare, Velika Britanija.

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete na ovim povlačenjima i započnete ili ustalite svoju praksu meditacije, sve informacije možete dobiti na ovom linku.

Pravi prioriteti

(pun mesec, 4. maj 2023.)

Samo se budala prepušta sanjarenju
o onome što mu je najudobnije
mesto za život, govoreći:
“Ovde će mi biti toplo,
tamo će mi biti hladnije” –
nesvestan smrti koja je sve bliža.

Dhammapada, 286

Buda je tražio od nas da svoje prioritete postavimo na pravi način. Otuda njegovo ohrabrivanje redovnog promišljanja neizbežnosti naše smrti. Ovo ohrabrenje nema veze sa nekakvom morbidnošću, niti sa pomanjkanjem poštovanja za život. Ono izvire iz naše brige da nas manje važne stvari, kao što je to da li su naše površne naklonosti zadovoljene, mogu potpuno zaokupiti. Očigledno da nam fizički komfor pruža mnogo užitka, ali ono što je važnije od toga jeste razvijanje naših duhovnih sklonosti: poverenje, energičnost, disciplinovanje pažnje, sabranost i mudro promišljanje.

S ljubavlju,
ađan Munindo