Vakcina

Dobro. I tu sam dilemu razrešio. Prekjuče bio na nadležnom mestu i vakcinisao se. Iznenadio me je red ispred Novosadskog sajma od nekih stotinak ljudi. Još više me iznenadilo, ali i obradovalo, da nisu svi bili seniori, već i sredovečni i omladina. Inače, organizacija za srpske standarde odlična, ljudi strpljivi i za otprilike sat vremena sam i ja došao na red. Na meniju je bila kineska vakcina, što mi je sasvim odgovaralo, jer sam kod prijavljivanja naveo da mi je svejedno koju od tri ponuđene ću primiti. Slušajući različite virusologe, imunologe, epidemiologe i druge -loge sam stekao uverenje da su sve pouzdane. Dalje, sestra je imala laku ruku, pa bocu nisam ni osetio i tako postadoh srećni vlasnik uverenja o vakcinaciji. Više od tog papira mi znači da ću kada za tri nedelje dobijem još jednu dozu biti u velikoj meri zaštićen.

Zaštićen od čega? Ne toliko od toga da budem zaražen virusom, već da se od njega ne razbolim ako i budem zaražen. Da moj organizam zna kako da sa njim izađe na kraj, jer je samo pitanje vremena kada ću se ukrstiti sa nekim ko jeste zaražen i ko će mi virus preneti. Sem toga, vidimo da je doduše smrtnost kod obolelih relativno mala, ne veća od 2%, ali što je mnogo gore, to je da virus može da napravi tešku havariju u našem organizmu, ošteti nam organe i ostavi nas takoreći trajnim invalidima. Zato i pored saveta mnogobrojnih tviter i fejsbuk eksperata, nisam hteo da se kockam. Neželjene posledice vakcina, ako ih ima, neuporedivo su manje od havarije koju virus može da nam napravi. Zato za mene nije bilo dileme. To je kao kad treba da odlučim da li ću, recimo, da odem kod zubara i istrpim neprijatno struganje ili ću ostaviti da mi zub i dalje trune u ustima.

Eto to sam hteo da ovog jutra podelim sa vama. Odluku sam doneo posle malo vaganja, jer nije lako odlučiti o nečemo o čemu ne znamo mnogo. Zato sam se odlučio za put kojim i inače obično idemo. Ako treba da popravim kompjuter, odnesem ga u servis za kompjutere, ne u frizerski salon. Kada je trebalo da operišem žuč, obratio sam se hirurgu, ne nesvršenom studentu sociologije. Kada sam razmišljao da li da se vakcinišem ili ne, saslušao sam šta o tome imaju da kažu specijalisti, recimo ovako nešto:

Priznajem, grešan sam, nisam obratio pažnju šta o vakcinaciji kaže neki samozvani lajfkouč sa jutjuba. Ne znam ni sam zašto, ali mi se to činilo nekako irelevantno. Jesam li pri tome bio u pravu ili nisam pokazaće vreme. Kao što će vreme pokazati i da li je naš čortanovački mesar u pravu kad kaže da mi se od vegetariajnstva suši mozak. Ostaje mi da se nadam da će braća Kinezi i za to uskoro pronaći vakcinu. Inače, spasa mi nema.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s